Proč radši regulovat sebe než Facebook

Možná jste zachytili, že v Austrálii chtějí regulovat Facebook. A  tak tu znemožnil sdílení všech zpravodajskejch odkazů, protože ho vláda nutí, aby se o svoje zisky z těhle prokliků dělil právě s médii, který články produkujou.

Všichni jsou teď hrozně v šoku, přestože před podobným krokem Facebook varoval, celosvětově (i u nás v ČR) se bedlivě sleduje, co se teď jako bude dít, protože přece nejde jen o nemožnost sdílet určitý odkazy, ale o precedent ohledně zachování demokracie, spravedlnosti a světovýho míru jako takovýho.

No,  a já mám zas jednou potřebu se k tomu celýmu nějak vyjádřit, protože mi zkrátka přijde že, Facebook je prostě soukromá firma, se kterou mimochodem před jejím užitím uzavíráme určitou smlouvu (jo, to je ta fajfka u nekonečnejch terms & conditions). Přičemž argument že, jéééžiši, to přece nikdo nečte, FAKT není argument! To je jenom blbost každýho z nás, že „podepisujeme“ něco, co jsme líný si přečíst.

Všichni víme, jak Facebook funguje (že těží naše data, prodává je dál a vůbec je to celý dost nesympatický), ale pro většinu z nás je to evidetně furt natolik OK, že na něm dál jsme. Kdyby nebylo, odejdeme z něj.

Což je mimochodem takový docela dobrý pravidlo.

Pokud vás nějaká služba štve, nepoužívejte ji.

Zrovna v tomhle případě tím ušetříte nejenom spoustu drahocennýho času, kterej jinak strávíte naprosto bezhlavým scrollováním fotkama štěňátek a neexistujích životů svejch kamarádů, ale navíc tím tý firmě ukážete, že takhle prostě ne-e. No, a když nás bude dost, tak se holt bude muset sama přizpůsobit třeba právě tím, že se přestane chovat jako úplnej idiot.

Přesvědčení, že se jakejkoliv soukromej subjekt musí přizpůsobit mojí představě o tom, co je správný, je podle mě úplně mimo.

Představte si totiž, že máte nějakej obchod nebo službu, já nevim, třeba online seznamku. A najednou vám někdo jenom proto, že jste s tím udělali fakt terno, začne říkat, že byste část svýho zisku měli přece dávat těm, který se přes vás seznamujou. Jasně, díky nim ta vaše služba funguje, ale WTF? Vy už jim přece něco poskytujete! Jinak by právě šli jinam, žejo.

Facebook dělá to samý. Jen má tu nevýhodu, že je to jeho terno v očích mnoha už prostě moc veliký. Dokud na něm totiž měli všichni právě jenom ty fotky štěňátek a pařeb, tak nikdo neřešil, jak a kolik vydělává. Koneckonců i ty samotný média byly samozřejmě vděčný, že ty jejich články vůbec někdo sdílí, žejo. Ale když pak najednou lidi přestali chodit na jejich vlastní servery, protože celou tuhle podnikací strategii jaksi nikdo nedomyslel, tak začaly kopat a dožadovat se státní regulace jakoby snad měly na prostor na Facebooku právo.

Pardon, ale…

Právo na využívání sociálních sítí nemáme nikdo. Úplně stejně jako třeba na lístek do kina.

Argument, že některý lidi ale přece zpravodajství (ale dosaďte si cokoliv jinýho) jinde než na Facebooku nekonzumujou a že tím pádem budou odříznutý od světa (případně podnikání, apod.), je podle mě pak úplně absurdní, protože no právě přece!

Neustále někde čtu o tom, jak je západní demokracie v ohrožení kvůli fake news a hoaxům na sítích, protože lidi čtou jen titulky a nikdy nejdou hlouběji a když tohle všechno teda ta samotná platforma vypne, tak je panika, že lidi teď nebudou mít kde vzít informace? Já bych spíš předpokládala, že šéfredaktoři všech médií budou bouchat šampáňo, protože co víc, než podobnej tlak na to, aby teď čtenáři chodili přímo na jejich zpravodajský servery, si vůbec přát?

Vlády, média a vůbec elity pořád volají po kritickým myšlení a osobní odpovědnosti a pak mají pocit, že musí běžnýho člověka zachránit před apokalypsou vypnutýho Facebooku, protože kde jinde by si, chudák, v době internetu, kterej má 24 hodin denně v kapse, asi tak mohl sehnat zásadní informace. Možná se mýlim, ale nějak mi přijde, že takovým přístupem teda nikoho moc kriticky přemýšlet nenaučíme. 

Tím, že budeme lidi chránit před nesvéprávností z nich totiž nesvéprávný fakt uděláme.

Protože proč se namáhat, číst podmínky užití 😉 nebo jít rovnou na ihned.cz namísto proklikávání se přes Twitter, když to nakonec zase někdo zařídí za mě?

A hele, mě Facebook taky štve. Proto jsem z něj ale taky dávno co se podnikání týče odešla. Jo, jsem na Instagramu. Ale hlavně proto, že mě to zkrátka baví. Nesypu žádný peníze do reklamy, protože mi ten model vadí, nevyhovuje… Když si mě tam někdo všimne a něco nasdílí, super. Rozhodně bych si na tom ale nevystavěla celou svoji značku. Právě proto, že se tam neustále mění algorytmy, trendy, policies, teď už vlastně i témata o kterejch se smí a nesmí mluvit…

Ale hlavně to tam prostě není „moje“!

Je to prostě služba (kterou navíc využívám zadarmo!) a já jsem její uživatel, nikoliv majitel.

Vedle toho mám svůj web, svoje kontakty, produkty i služby a v neposlední řadě samozřejmě zálohy všech svých podcastů a videí, protože guess what? To jsou věci, který jsou fakt moje!

Je mi jasný, že se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ale vlastně mě hrozně štve, jak z lidí pořád někdo dělá úplný blbce. Hloupý a neschopný jedince, kterým se nemůže dát ani základní důvěra. Odpovědnosti se ale nikdo neučí tak, že ho neustále někdo jinej vodí za ručičku. Odpovědnost získáváme tím, že máme možnost dělat chyby (a někdy fakt fatální), nést si jejich následky a díky tomu to příště vymyslet jinak. Líp.

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.