Cestování s dětmi jako recept na PTSD

Tenhle text možná potřebuje disclaimer. Radši. Ať pak nemám plnej inbox hejtů a rétorických otázek o tom, proč jsem si ty děti teda pořizovala. Tak jenom ujištění, že je fakt miluju a že i na níže popsaný dovolený jsme se samozřejmě měli často skvěle. Potřebovala jsem prostě jenom ventilovat svoji frustraci ve vší její majestátnosti. A jo, přemýšlela jsem, jestli to vůbec publikovat, ale pak mi to prostě přišlo jako fakt dobře napsaný.

S tátou jsem zcestovala půlku světa. Bral mě s sebou všude. K moři, na hory, jen tak do Benátek, do Paříže, ale taky do exotických zemí. Do Číny, JARu nebo Dominikánský republiky jsem se s ním podívala ještě než mi bylo 18. Od mých 9 let s náma pak už jako úplný mimino jezdil i můj brácha. Mám ho živě před sebou pokaždý, když sedíme se Zašíkem v letadle, protože i on byl takový to strašně roztomilý dítě, co se na všechny směje, letušky ho hladí po vláskách, lidi v řadě za námi na něj dělají KUK! a on se pak při poslední třičtvrtě hodině při přistávání z neúnavného úsměvu hodí do stejně neúnavného modu vymítače ďábla a řve a řve a řve, protože musí být připoutanej a ještě ho hrozně bolí uši.

Mě od jistýho věku všechny tyhle výlety samozřejmě strašně sraly. Musela jsem pokaždý být s bráchou na pokoji a nehledě na krásy destinace celej můj prožitek definovalo jediný; jela jsem s tátou. To v 15 ale ani ve 13, natož pak třeba v 17 nechcete, žejo.

Táta na jakoukoliv takovou cestu vždycky balil už 3 dny předem, zhruba v tu dobu taky začínal mít tik v oku a svou charakteristickou nabíhající žílu na čele.

Její tep se stupňoval s počtem otevírání a zavírání kufrů v den odjezdu. Znáte to, všechno už nachystaný a tu si vzpomenete na nějaký ostrý předmět. Tu na tekutiny, co nejsou v pytlíčku. Tu na mikinu, která je samozřejmě vždycky až na dně. Celý drama kulminovalo kdesi ve frontě na security check, kde byl už jakkoliv (ne)míněný pohled kohokoliv rozbuškou pro tátovo nervový zhroucení v podobě zuřivý 20minutový přednášky o (posraný) nesvobodě celýho světa kvůli pár kreténům z 9/11. Já se mu smála. Tiše, vnitřně, někdy i zcela nepokrytě a dneska, dneska ho chápu.

Panebože, tati, já tě tak chápu!

Cestování s dětma je totiž fakt hell. Začne to tím, že si koupíte letenku na 13:40, abyste dorazili v hodinu, kdy z nich nebudou už jen utahaný, běsnící obludy a oni vám posunou let na 16:40. OK. Tak si třeba aspoň v klidu dáte na letišti kafe. Klídek. Jo, aha, vy ale vlastně necestujte s jedním kabinovým kufrem, ale se třema + kočárek + nosítko + tyvl, já nevím, lyže + každej batoh plnej svačinovejch krabiček, pitíček, omalovánek, tabletů, autíček, plen, náhradního oblečení, vlhkých ubrousků, kapesníčků, sponeček a hlavně, hlavně obří lékárničky.

Zyrtek, Fenistil, Panadol, Nurofen, živočišný uhlí, Imodium, Septonex, Jox, Strepsils, zinková mast, kalciová mast, Brufen pro tatínka, Lexaurin pro maminku a od našeho posledního výletu už radši i antibiotika úplně pro všechny, protože…

Jak ví každý zkušený rodič, na trase domov – dovolená se může stát úplně cokoliv. Od zánětu spojivek přes zlomenou hlavu až po druhý kolo spály.

Ale teda zpět k hlavní lince. Kafe. V klidu. Hahaha! Děti vám zdrhnou někam do neznáma už ve frontě na check-in, na kterej musíte, i když už jste si ho dělali on-line, protože přece ten kočárek! Na security vás teda pak pustí prioritně, což je jediná výhoda cestování s dětma. Asi tak na 10 vteřin. Protože pak stejně musíte vyhrabat všechny ty 3 kufry a batohy jako všichni ostatní. Takže lovíte pytlíčky s krémama, elektroniku, tu svojí mega lékárnu, jedno dítě brečí, že jste mu vylili pití, druhý zase odmítá projít samo rámem. Do toho skládáte ten zpropadenej kočárek, kterej začne pán v uniformě ihned po výjezdu ze skenovací černý díry šacovat s velmi podezíravým pohledem.

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.